Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

«Αναψε κόκκινο» για τον ΟΠΑΠ

Δεν πέρασε η προσπάθεια του ΟΠΑΠ να επιβάλλει μονοπώλιο και στο διαδυκτιακό στοιχηματισμό στην Ελλάδα και όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί για πρώτη φορά να λειτουργήσει σε ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Την περασμένη εβδομάδα αναπτύχθηκε έντονη φημολογία πως σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα έμπαινε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή θα υπήρχαν και 2 άρθρα, που θα καταργούσαν το μεταβατικό καθεστώς του Ν. 4002/2011 και τη λειτουργία των 24 εταιριών που έχουν ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς και που προσφέρουν νόμιμα υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχήματος στη χώρα μας και πρόσθετα θα καθόριζαν αύξηση του αριθμού των VLTs (φρουτάκια) ανά κατάστημα από 25 σε 50.
Παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε το ΥΠ.ΟΙΚ. όχι μόνο από τον ΟΠΑΠ αλλά και από την ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων), φαίνεται πως μετά και από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου τα δυο επίμαχα άρθρα δεν έγιναν δεκτά και τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο.
Το Υπουργείο δεν δέχθηκε να προικοδοτήσει τον ΟΠΑΠ με ένα ακόμη μονοπώλιακό δικαίωμα για το οποίο μάλιστα δεν έχει πληρώσει κανένα τίμημα, 4 μόλις μήνες μετά την αποκρατικοποίηση του.
Από την πλευρά του ΟΠΑΠ υποστηρίζουν πως το μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα τους ανήκει από το 2000. Το επιχείρημα αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο γιατί για πάνω από μια δεκαετία ο ΟΠΑΠ, ποτέ δεν αξίωσε αυτό το μονοπώλιο, αλλά και γιατί το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο με τον Ν. 4002/2011 έχει ήδη θεσμοθετήσει το άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς και με μεταβατικές διατάξεις στην συνέχεια αδειοδότησε 24 εταιρείες, προσωρινούς παρόχους, έως ότου εκδοθούν οι μόνιμες άδειες που προβλέπει ο νόμος.

ΠΗΓΗ: